top of page
Reliikki logo 2021 valkea.png

Reliikki kierrätyspaja

"Rikkinäisestä muoviammeesta rakentui puukko"

Maskeja, tyhjiä pulloja ja karkkipapereita lojuu kaduilla, metsissä ja vesissä. Muoviroskaa on kaikkialla. Luonnontieteiden filosofian maisterina haluni suojella luontoa ja ihmisten terveyttä synnytti ajatuksia, jotka yhdistyivät kokonaisuudeksi vuonna 2019 luonnon rauhassa virtaavien vesien äärellä.


Tehtävämme on vähentää muoviroskan päätymistä kaatopaikoille ja luontoon kierrättämällä ne uudelleen sekä opettaa meitä kaikkia ymmärtämään paremmin terveen luonnon arvoa. Mitä enemmän kierrätämme yhdessä sen enemmän autamme ympäristöä. Vanhasta ammeesta voidaan rakentaa puukko, muovisesta ruokapakkauksesta karabiinihaka ja pullonkorkeista korttikoteloita. Reliikki-tuoteet ovat Suomessa kierrätetystä muoviroskasta luontoa kunnioittaen käsityönä valmistettuja tuotteita. Tuotteisiin käytetty muoviroska kerätään luonnosta, paikallisilta ja ulkoiluharrastajilta. Tuotteet valmistetaan käsityönä omassa pajassamme ja jokaiseen tuotteeseen syntyy oma uniikki kuvionsa. Ne voidaan myös kierrättää uudelleen uusiksi tuotteiksi. Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa mahdollisimman monet voisivat osallistua kierrätystoimintaamme. Sen vuoksi pyrimme keksimään ratkaisua, jotta kierrättäminen kauttamme onnistuisi ympäri Suomea ja pääsisimme kehittämään lisää erilaisia tuotteita valikoimaamme.

Suomalainen muinaisusko perusti vahvasti luontoon. Yksi uskosta tänä päivänäkin muistuttavista merkeistä ovat kalliomaalaukset. Maalaukset kuvasivat sen ajan ihmisille tärkeitä nisäkkäitä kuten peuroja ja hirviä. Kalliomaalauksien yksinkertaisuus ja arvomaailma näkyvät myös Reliikki-logossa.

TUOTTEET

Suomessa kierrätetystä muoviroskasta käsityönä valmistetut Reliikki-tuotteet ovat 100 % uudelleen kierrätettäviä. Tuotteiden valmistamiseen käytetty muoviroska kerätään luonnosta, paikallisilta ja ulkoiluharrastajilta. 

1X2A7298.jpg
D84A2655.jpg
IMG-20210815-WA0038.jpg
D84A2832 (Conflict 2021-09-29 10.22.10).jpg
17925729190679797.jpg

MUOVI ON MAAILMANLAAJUINEN ONGELMA

Muoviroska on maailmanlaajuisesti vakava uhka muun muassa vesiekosysteemeille. Yhden muoviroskan hajoaminen luonnossa voi viedä jopa 500 vuotta. Hajotessaan muovi pienenee niin sanotuksi mikromuoviksi. Muovin ominaisuuksien vuoksi ne kerryttävät myös itseensä haitta-aineita ympäristöstä. Valta osa tästä vesistöihin päätyvästä muovista tulevat maalta. Suomessa on kehittynyt jätehuolto, mutta emme voi sulkea silmiä siltä, että ulkona liikkuessamme törmäämme usein maahan jätettyihin muoviroskiin. Lisäksi tietyt kuluttajatuotteet sisältävät mikromuovia, joka päätyy yhdyskuntajätevesiin ja siitä mahdollisesti vesistöihin.

Luontoon päätyneet muoviroskat aiheuttavat ison ongelman eliöille. Esimerkiksi tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa yhdeksällä kymmenestä merilinnusta on muovia ruoansulatuselimistössään. Mikromuovien kertyminen eliöihin mahdollistaa niiden siirtymisen myös ravintoverkossa portaalta toiselle. Eläimet voivat myös takertua muoviroskaan, joka voi aiheuttaa niille kärsimystä ja kuoleman.

Muovista on haittaa myös meille ihmisille. WWF:n julkistamassa raportissa ilmenee, että mikromuovia päätyy ihmisen elimistöön jopa viiden gramman verran viikossa muun muassa ruuan, hana- ja pulloveden mukana. Suurin osa Suomen muovijätteestä poltetaan ja vain hyvin pieni osa päätyy oikeasti kierrätettäväksi. Muovin polttaminen aiheuttaa kuitenkin hiilidioksidipäästöjä sekä lisäaineista vapautuvia myrkyllisiä kaasuja.

Lisätietoa roskamuovin kierrätyksestä Precious Plasticin sivuilta.

Pullonkorkit.jpg
bottom of page