top of page

Veka Tolonen

Olen erikoistunut luonnontieteisiin, valo- ja videokuvaamiseen sekä digitaalisen viestintään. Minulla on yli 15 vuoden kokemus sisällöntuottamisesta sosiaaliseen mediaan ja kuvaan aktiivisesti luontokuvia sekä -videoita, joita hyödynnän projekteissani.

Aloin kuvaamaan luontoa 2000-luvun alussa filmikameralla. Vuonna 2006 syntyi ensimmäinen blogini, jossa julkaisin ottamiani luontokuvia. Muut sosiaaliset mediat, kuten YouTube tulivat mukaan vuonna 2008 alkaen. Vuonna 2019 valmistuin luonnontieteiden filosofian maisteriksi ympäristötieteistä. Erikoistuin opinnoissani ympäristöbiologiaan ja -terveyteen

Kasvoin lapsuuteni maaseudulla Kainuussa. Metsät ja sen sisään kätkemät ekosysteemit kiehtoivat minua jo lapsena. Äitini rakensi minulla hyönteisten keräämistä varten "ötökkäboxin" eli laatikon johon hyönteiset saatiin tunnistamisen ajaksi napattua. Lisäksi sain vanhemmiltani lahjaksi tunnistuskirjoja, joiden avulla tunnistaminen onnistui tarkasti. Pyrin myös ikuistamaan tunnistetut hyönteiset, linnut, kasvit ja nisäkkäät valokuvina filmikameralla. Elokuvat olivat myös suuri intohimoni, jonka vuoksi kuvasin paljon lyhyt elokuvia yksin ja kavereiden kanssa.

Vuonna 2006 aloitin blogin kirjoittamisen. Blogipostaukset sisälsivät tarinoita ja valokuvia luontoretkiltäni. Osa postauksista sisälsivät myös YouTubeen lataamiani videoita pihapiirin linnuista. Valmistuin lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2013 ja jatkoin opintojani ympäristötieteen opinnoilla Itä-Suomen yliopistossa. Samana vuonna latasin myös ensimmäisen Kainuun taikaa-sarjan jakson uudelle YouTube-kanavalleni, joka nousi hetkessä Suomen seuratuimmaksi retkeily- ja kalastuskanavaksi. Kanava kantaa tänä päivänä nimeä Veksu ja on edelleen yksi seuratuimmista retkeily- ja kalastuskanavista.

 

Vuonna 2019 valmistuin luonnontieteiden filosofian maisteriksi ympäristötieteistä. Erikoistuin opinnoissani ympäristöbiologiaan ja -terveyteen. Opintojeni aikana olin mukana useissa projekteissa ja hankkeissa sisällöntuottajana kertomassa Suomen luonnosta. Näistä mieleenpainuvin oli ehdottomasti Suomen ulkoministeriön viestintäosaston ProudtubeFIN-projekti.
 

Filosofian maisteriksi valmistumisen jälkeen toimin yksityisyrittäjänä, olin mukana hankkeissa sekä työskentelin määräaikaisissa töissä ympäristöalalla. Jatkoin sisällöntuottamista ja viestintäosaamiseni hyödyntämistä yhdessä töiden kanssa. Joulukuussa 2020 ajauduin lopulta tilanteeseen, jossa terveyteni ei ollut enää entisellään. Väsyin pienistäkin työtehtävistä enkä enää nauttinut asioista, jotka olivat minulle olleet tärkeitä. Olin ajanut itseni tilanteeseen, jossa vapaa-ajalle ei ollut enää tilaa. Tässä kohtaa ymmärsin pysähtyä hetkeksi ja aloin etsimään itseäni uudelleen. Huomasin, että en ollut antanut itselleni tilaa kasvaa ihmisenä. Olin jumiutunut vanhoihin kaavoihin ja elänyt niiden ehdoilla. Lopulta tajusin mikä olisi itselleni tärkeintä.
 

Halusin auttaa luontomme tilaa ja saada ihmiset ymmärtämään sen arvoa paremmin. Yksi ympäristöongelma herätti huomioni ylitse muiden. Muoviroska on erittäin suuri ongelma ympäri maailmaa. Myös me suomalaiset tuotamme paljon muovijätettä, josta suurin osa päätyy kierrätyksen kautta poltettavaksi. Pahimmassa tapauksessa muoviroska jää luontoon hajoten hiljalleen mikromuoviksi. Vuonna 2019 syntyi idea roskamuovin kierrättämisestä uusiksi tuotteiksi, jotka ovat taas uudelleen kierrätettävissä. Parin vuoden päästä pystyin tuomaan markkinoille Reliikki kierrätystuotteet, jotka valmistetaan paikallisilta, ulkoiluharrastajilta ja luonnosta kerätystä roskamuovista.

bottom of page